Más hangon...

Mondd, ha jó készségesnek lenni az emberekkel, értük cselekedni, odafigyelni mások érzéseire és gondolataira, empatikusan és figyelemmel tekinteni az életükre, akkor ugyan miért „önző” dolog mindezt magadért is megtenni? Találd meg a hangodat és ne áldozd fel magad és kapcsolataidat többé egy hamis önzetlenség nevében. Az itt található szakemberek által írt tanácsok erőforrásként szolgálnak ehhez.

Más hangon

Hogyan ne lépkedjünk tojásokon a kapcsolatainkban?

Előfordult már, hogy egy érzelmileg abuzív kapcsolatot is jobbnak tartottál annál, mintha egyáltalán nem lenne kapcsolatod? Néha könnyebbnek tűnik, ha bántanak, mint egyedül lenni?

Szex a menopauza után

Nagyon sokan panaszkodnak, hogy a menopauza a testi változásokkal együtt a szexuális élet változásait is magával hozza, ami a libidó csökkenésével, fájdalmas közösüléssel vagy az orgazmus elmaradásával jár. Nem csoda, hogy ezek után sok nő elégedetlen a szexszel, és van, aki teljesen elkerüli az intimitást. 

Slow sex – érdemes lassítani

Emlékszem, amikor az 1980-as évek közepén Olaszországból kiindulva megjelent a slow food mozgalom, amely a nem rohanós életilozófiára hívta fel a figyelmet.

Amikor nehezített terepen kell feldolgozni a feldolgozhatatlant – A kumulált gyászról

Életünk során megannyi veszteség ér bennünket. Nemcsak a haláleset, de a betegség, szakítás, válás, munkahely vagy barát elvesztése is lehet nagyon fájdalmas, különösen, ha váratlanul érkezik. 

Csupor Anna | Veszteségek

Neked nincs jogod gyászolni!

 Illegális gyász esetén a feldolgozás jelentősen nehezebb, elhúzódhat, s a családi, baráti segítség, meghallgatás, a támogatás vagy megtartás még inkább felértékelődik. 

Csupor Anna | Veszteségek

Anyák és felnőtt lányaik elveszett hangjai…

Sok felnőtt nő él meg ambivalens és feszültséggel teli kapcsolatot idősödő anyjával – egyfajta szeretet nélküli, krónikus, fájdalmas összefonódást. Az anyák és a lányok közötti feszültség gyakran áthatja mindkettőjük életét, ennek ellenére rengeteg nő életében még mindig erős tabutémának számít. 

Fájdalmas a szex

Mindenekelőtt a szex során jelentkező fájdalom testi okait szeretném boncolgatni, hogy ezek kizárása után át lehessen kanyarodni a lelki okokra.

PIA - Egy magasan funkcionáló alkoholista nő – Könyvajánló

„A magasan funkcionálás úgy működik az alkoholista életében, mint egy hatalmas villogó útjelző, melyen jól látható az üzenet, hogy minden jól kézben van tartva.”

A függőség és a modern társadalom hatásainak összefüggései

Ahogy korábbi írásaimban is említettem, az addikció kialakulásában több tényező is szerepet játszik, egyetlen okra nem lehet visszavezetni. Fontos tényező maga a szer, annak sajátosságai, mennyire könnyen hozzáférhető, vagy mennyire elfogadott az adott kultúrában. 

A magasan funkcionáló alkoholista

Noha a magasan funkcionáló alkoholista fogalma Magyarországon még nem forog a köznyelvben, a jelenség korántsem ismeretlen. Hiszen tudjuk, látjuk, hogy nemcsak a rossz anyagi körülmények között élő, ápolatlan férfiak közt találunk iszákosokat. 

Tabuk nélkül a krónikus bőrbetegségek lelki aspektusairól

"Az emberi természet legmélyebb alapelve az a vágy, hogy megbecsüljék."
 William James

Transzgenerációs örökségünk

A transzgenerációs hatások témakörében jelentős kutatási eredmények bizonyítják, hogy az életünkre nem csak azok az események hatnak, melyeket személyesen megéltünk, hanem szüleink, nagyszüleink által megélt – főleg traumatikus események is.

Segítség a gyászban – Mit tehetünk, ha segítséget szeretnénk nyújtani?

Ahogy a haldoklás és a halál, manapság és a gyász is tabu téma.

Csupor Anna | Veszteségek

Hogyan szabotálja el a testem a szexualitásomat?

Az ún. szomatikus rendeléseken, amikoris a test gyógyítása az alapértelmezés, a szexuális problémákat általában testi okokra vezetjük vissza. 

Meddőség: Magányosan a bánatban

Az egyik legnagyobb változás az ember életében a gyerekvállalással kapcsolatos: minden megváltozik, az ember az egyik napról a másikra már nem csak önmagáért felelős. Ez a kihívásokkal teli időszak még megterhelőbb, ha a teherbeesés nehezített pálya.

Szabad akarsz lenni? Az egyedülléttől való félelmed ne legyen alibi a maradásra!

Terápiás tapasztalat, hogy egyre több 40-50 év közötti nő dönt úgy, hogy változtatna, és kilépne meglévő (v)iszonyából. Vagyis 20-25 év házasság után válna. Ezek a nők ugyan szabadságra vágynak, de sokszor nem merik megtenni az utolsó nagy lépést, és inkább ön-hazugságba menekülnek. 

Gyász, feldolgozás és felépülés

Azt gondolom, nincsen olyan ember, aki élete folyamán ne találkozna a veszteség érzésével. Noha szeretnénk elkerülni, a gyász természetes és elkerülhetetlen jelenség, A folyamaton mindenki átmegy, aki veszteséget él meg. 

Csupor Anna | Veszteségek

Tévhitek az orgazmusról

Ha abból indulunk ki, ahogyan a filmekben jelenítik meg a szexuális aktust, akkor arra következtethetünk, hogy minden ilyen helyzetben, mindkét félnél orgazmussal ér véget a szeretkezés. Ha pedig arra gondolunk, hogy a 11 évesek legnépszerűbb keresőszava a pornó, tehát rosszabb esetben innen szerzik be első tapasztalataikat a szexről, akkor ennek alapján méltán gondolhatják azt, hogy minden egyes aktus (az első csók után kb. 5 perccel) hatalmas sikításokkal és vonaglással együtt járó orgazmussal végződik.

A traumával való megküzdés és a reziliencia felépülése

Jack Saul vezető traumaszakértő és klinikai szakpszichológus elmagyarázza, hogy miért segíti a gyógyulási folyamatot az, hogy beszélünk a traumáról.

Jack Saul | Bántalmazás

A legszebb virág szirmai: közérthetően a nárcizmusról

Beképzelt, akaratos és önző. Manipulál, átver és kihasznál. Az egészséges és beteges nárcizmusról a sztereotípiákon túl.

Spontán vagy előre betervezett szex?

Rohanunk, hajtunk egész nap és mire hazaérünk, fáradtak, kimerültek vagyunk és az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, az a szex.

Túlélő áldozat voltam a múltban, megélő vagyok a jelenben!

Azok, akik elszenvedtük a traumát/bántalmazást megtanultuk a túlélést, de még így is hatalmas belső erő kell annak kimondásához is, hogy túlélő áldozat vagyok!

Boldogan éltek, miután elváltak

Gyakorlati tanácsok más hangon, a válással való megküzdéshez és az azt követő boldogság megtalálásához.

Wendy Paris | Családi krízisek

A kötődés mindennek az alapja?

Önismereti utunk - szinte első felfedező lépései során - jó eséllyel előkerül a következő kérdés: “Milyen is az én kapcsolatom az anyámmal?” 

MI - a menopauzában

A MI terület alatt a nő többféle kapcsolatát értjük, kezdve a párkapcsolattal egészen a családi alrendszerekig (anya-lánya, anya-fia).

AZOK a változókorú Nők és a társadalom

Itt vagyunk a wilberi nézőpont rendszer negyedik kvadránsában. Vajon mi az, ami nagymértékben meghatározza a társadalom gyakran devalváló, ítélkező hozzáállását, ha egy nő a menopauza korszakába lép?

AZ terület: menopauza egy nőgyógyász szemével

Változó kor. Jobban szeretem ezt a kifejezést, hiszen nem minősít, hogy jó vagy rossz, mindössze azt jelzi, úton vagyunk.

Menopauza? Klimax? Vagy menőpauza?

Mondd, minek nevezzelek? Míg a menopauza jellegzetes tünete a menstruáció megszűnése, addig a klimaktérium a menopauza előtti, körüli és az azt követő időszakot is magába foglalja.

Tabuk nélkül a változókorról

A változás szükséglete emberi tulajdonság: az évek során időről időre át kell lépnünk az egyik éleszakaszból a másikba és ilyenkor testünk változik és énünk is kicsit mindig "meghal", hogy valami új szülessen. Nem mindegy persze, hogy hogyan éljük meg ezt a változást biológiailag és pszichésen egyaránt.

Láthatatlan erőszak

avagy bántalmazás a kapcsolatokban, amit még nem tekintünk annak

Trauma

A traumatikus eseményt nem azért nevezzük „nem mindennapinak”, mert ritkán történik meg, hanem azért, mert meghaladja az ember mindennapi megküzdő képességét.

Két tűz között – válás gyerekszemmel

Mit kér(né)nek a gyerekek a válófélben lévő/elvált szülőktől?

Amikor nem jön a baba

Szülővé válni ajándék. Olyan ajándék, amit nem mindenki kap egykönnyen az élettől.

Soltész Krisztina | Anyaság

Tabuk nélkül a PMS-ről...

Mit gondol a nőgyógyász a premenstruális tünetegyüttesről (PMS)?

Válás után házastársakból szülőtársak

Hogyan váljunk válás után házastársakból hatékonyan együttműködő szülőtársakká?

Gottmann 4 lovasa

A több, mint egy évig tartó bezártság és az ezzel együtt járó stressz, szorongás, bizonytalanság, feszültség rányomta a bélyegét a párkapcsolatainkra is. Több a konfliktus és az ebből fakadó vita, amelyet ha hagyunk elfajulni, az akár végzetes is lehet a kapcsolatunk jövőjét illetően. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen kommunikációs stílusban vitatkozunk.

Tabuk nélkül a nőgyógyász rendelőjében

Vajon mikor lesz az, hogy a legtöbb anya szabadon, feszengés nélkül tudjon beszélgeti leánygyermekével arról, hogy milyen a női nemi szerv erotikus anatómiája?

Mindannyian részei vagyunk az egésznek

Mindannyian részesei vagyunk a nagy egésznek, a természeti körforgásnak, ahol minden mindennel összefügg, ahol, ha történik is valamilyen különleges esemény, az betagozódik a körforgásba. Ha mégsem, akkor megakad a fogaskerék és bajba kerülhetünk.

A környezettudatosságról

„Te olyan – és itt hosszan ízlelgetik a szót – zöld vagy?” - szokták tőlem kérdezgetni. Igen, de korántsem annyira, amennyire kellene.

A környezettudatos nő

Minden mindennel összefügg. Vagyis hiába léteznek mára korszerű megoldások, ha hiányzik a társadalomban, a családban, az egyénben a környezettudatos szemlélet és gondolkodás. Pedig, ha a fogyasztói társadalom rendszerének bármely pontján beavatkozunk, akkor minden egyes rész változni fog.

Szex és a menopauza

Ha már nem aggódsz azon, hogy a gyerekek megzavarhatják az intim együttlétet, ha már nem félsz, hogy teherbe eshetsz, ha már nem kell a menstruáció okozta kellemetlenségektől tartanod és úgy érzed, most már minden adott a szex felhőtlen élvezetéhez, nos, akkor kb. 50 körül jársz, valahol a pre- vagy posztmenopauza időszakában és lehet, hogy a szex az utolsó, ami foglalkoztat.

Miért olyan magától értetődő a gyermekkori bántalmazás?

A gyermekbántalmazás még ma is tabunak számít. Ebben mindannyian érintettek vagyunk: anyák és apák, akiknek joguk és kötelességük a gyermekeik nevelése. Ezek a gyermekek felnőtt korukban maguk is gyermeket fognak nevelni.

Hogy tartható fenn a vágy egy hosszútávú kapcsolatban? 

Mi a titka azoknak, akik nagyszerű szexuális életet élnek?

Fájdalmas szexuális együttlétek

A közösülés közben megjelenő genitális fájdalom megnehezíti a szexuális élvezetet. Ha a fájdalom visszatérően jelentkezik, akkor idővel csökken a vágy, romlik az orgazmuskészség és ezzel együtt a szexuális és párkapcsolati elégedettség.

A szexualitás, mint kötődési viselkedés

A szexualitásra nemcsak mint az orgazmus és reprodukció eszközére, hanem mint kötődési viselkedésre is tekinthetünk. A párkapcsolati kötődési stílusunk függ a csecsemőkori kötődési stílusunktól és ettől függően tapasztaljuk meg a párkapcsolatunkat.

Szexuális önismeret - a női orgazmusról

Ismerd meg testedet elméletben és gyakorlatban: szexuális anatómia, maszturbáció, a pillanatnyi orgazmuskészséget befolyásoló egyéb tényezők.

Jó szex - jó házasság?

Széles körben elterjedt nézet, hogy a jó szex a jó házasság alapja, a jó szexnek pedig a legjobb receptje a biztos kapcsolat, amely tovább mélyíti az érzelmi kötődést. Vajon tényleg így van?

Megcsappant vágyak...

Talán ismerős számodra is, hogy Te vagy párod túlságosan elfoglaltak, vagy csak túl fáradtak vagytok ahhoz, hogy szeretkezzetek, esetleg eltérő szexuális vágyaitok vannak és ezt nehezen tudjátok össze egyeztetni.

Kapcsolat

  • MÁS HANGON Tanácsadó és Pszichoterápiás Központ
    1126 Budapest, Böszörményi út 34/A, 1. lh. Fsz. 1.

  • nok@mashangon.hu


© Róza Ráchel 2021. Minden jog fenntartva.