Skip to main content

Tabuk nélkül - Más Hangon

Beszéljünk róla

Sokan félnek attól, hogy ha beszélni kezdenek, ha kifejezik szükségleteiket, akkor el fogják ítélni, bántani fogják, nem fogják meghallgatni, megérteni őket, és a beszéd csak tovább bonyolítja majd a helyzetüket - ez azonban nem a megoldás, hanem a probléma része, ami fenntartja a tabukat. De mik is ezek a tabuk? Nézzünk rá együtt a főbb témákra. 

Témáink

Szexualitás

Mi jut eszedbe, mi mozdul meg benned, milyen képzetek, hiedelmek, tovább örökített intelmek hangosodnak fel a SZEX szó olvasása kapcsán? Talán a legutolsó szexuális élményed, a férfi vagy női test látványa, testedben egy jóleső bizsergés, szemérmesség, szégyen, bűntudati szorongás? 

Terápiás tapasztalom az, hogy minden nőnek mást jelent a szexualitás. A konkrét testi és érzelmi helyzetektől a női nemi szerepeink tanulásáig sokféleképpen van jelen az életünkben. A tiltott, vagy kötelezőtől, egészen az igazán élvezhető természetes állapotig, sokszínű az élmény világunk.

Gyakran mondják nő pácienseim - olykor dühödten -, hogy “Szexről semmi szó nem esett otthon! Én még sohasem láttam a puncimat közelről! Anyám mindig azt mondta, hogy ha majd felnőtt leszel… A szüleimet sohasem láttam csókolózni, de véletlenül szemtanúja voltam, amikor szexeltek. Sokáig gusztustalannak tartottam a szexet. Nem volt otthon semmilyen felvilágosító beszélgetés, se a szexről, se a menstruációról.”

A mai tabu témák kínálatában úgy tűnik, hogy a szexualitás az egyik legerősebb a tabuk közül; rejtett, titkolt, titkolandó, kibeszélhetetlen, elhallgatásra ítéltetett. Ez az álszemérmes, aszexuális attitűd táplálja a tabuképzést, ami megjelenik az adott kor kultúrájában, szüleink hozzáállásában, a szigorú hitéleti szabályrendszerben, egyedi élményeinkben, tanult szokásainkban. Mindez meghatározza a szexuálitáshoz való viszonyunkat, amely melegágyai a szexuális zavaroknak.

Szerencsére egyre többen vannak azok, akik verbálisan és viselkedés szintjén már elutasítják a korábban “tanult” szexuáletika szabályait, azonban személyiségükben sajnos tovább él a neveléssel beépített, elavult erkölcsi alapsémák egyvelege. Ezek a nők érzelmeikben azokat a viselkedésformákat követik, amelyeket szüleik beléjük oltottak. Még nehezebbé teszi a helyzetet, ha mindezekre rárakódik valamilyen elszenvedett (szexuális) bántalmazás.

Közösségünk szexuálpszichológusa, Füredi Katica segítségével közelebbről is megvizsgáljuk a szexualitással kapcsolatos tabukat - és várjuk a megéléseiteket, őszintén, más hangon. A zárt Facebook csoportban megkezdett tabudiskruzus szolgál alapul a hamarosan induló előadásainkhoz, ahol majd részletesen is lesz alkalmunk beszélgetni a szexualitással kapcsolatos kérdésekről. Célunk az, hogy egyre több nő váljon képessé arra, hogy megtaláljon egy másik hangot, amelyen ki tudja fejezni szükségleteit, vágyait, gondolatait, félelmeit. Vagyis tudjon beszélni bátran, őszintén és nyíltan a szexualitáshoz fűződő viszonyáról.