TABUK NÉLKÜL - MÁS HANGON

Szexualitás

Elárasztanak bennünket a szexuális tartalmú ingerek, mégis szemérmessé válunk, ha beszélni kell róla. A szex még mindig tabu,  szégyen és bűntudat övezi. A ki nem mondott szavak félreértésekké, hazugságokká állnak össze.

Beszéljünk róla Más hangon

Szex a menopauza után

Nagyon sokan panaszkodnak, hogy a menopauza a testi változásokkal együtt a szexuális élet változásait is magával hozza, ami a libidó csökkenésével, fájdalmas közösüléssel vagy az orgazmus elmaradásával jár. Nem csoda, hogy ezek után sok nő elégedetlen a szexszel, és van, aki teljesen elkerüli az intimitást. 

Slow sex – érdemes lassítani

Emlékszem, amikor az 1980-as évek közepén Olaszországból kiindulva megjelent a slow food mozgalom, amely a nem rohanós életilozófiára hívta fel a figyelmet.

Fájdalmas a szex

Mindenekelőtt a szex során jelentkező fájdalom testi okait szeretném boncolgatni, hogy ezek kizárása után át lehessen kanyarodni a lelki okokra.

Hogyan szabotálja el a testem a szexualitásomat?

Az ún. szomatikus rendeléseken, amikoris a test gyógyítása az alapértelmezés, a szexuális problémákat általában testi okokra vezetjük vissza. 

Tévhitek az orgazmusról

Ha abból indulunk ki, ahogyan a filmekben jelenítik meg a szexuális aktust, akkor arra következtethetünk, hogy minden ilyen helyzetben, mindkét félnél orgazmussal ér véget a szeretkezés. Ha pedig arra gondolunk, hogy a 11 évesek legnépszerűbb keresőszava a pornó, tehát rosszabb esetben innen szerzik be első tapasztalataikat a szexről, akkor ennek alapján méltán gondolhatják azt, hogy minden egyes aktus (az első csók után kb. 5 perccel) hatalmas sikításokkal és vonaglással együtt járó orgazmussal végződik.

Spontán vagy előre betervezett szex?

Rohanunk, hajtunk egész nap és mire hazaérünk, fáradtak, kimerültek vagyunk és az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, az a szex.

Szex és a menopauza

Ha már nem aggódsz azon, hogy a gyerekek megzavarhatják az intim együttlétet, ha már nem félsz, hogy teherbe eshetsz, ha már nem kell a menstruáció okozta kellemetlenségektől tartanod és úgy érzed, most már minden adott a szex felhőtlen élvezetéhez, nos, akkor kb. 50 körül jársz, valahol a pre- vagy posztmenopauza időszakában és lehet, hogy a szex az utolsó, ami foglalkoztat.

Fájdalmas szexuális együttlétek

A közösülés közben megjelenő genitális fájdalom megnehezíti a szexuális élvezetet. Ha a fájdalom visszatérően jelentkezik, akkor idővel csökken a vágy, romlik az orgazmuskészség és ezzel együtt a szexuális és párkapcsolati elégedettség.

A szexualitás, mint kötődési viselkedés

A szexualitásra nemcsak mint az orgazmus és reprodukció eszközére, hanem mint kötődési viselkedésre is tekinthetünk. A párkapcsolati kötődési stílusunk függ a csecsemőkori kötődési stílusunktól és ettől függően tapasztaljuk meg a párkapcsolatunkat.

Szexuális önismeret - a női orgazmusról

Ismerd meg testedet elméletben és gyakorlatban: szexuális anatómia, maszturbáció, a pillanatnyi orgazmuskészséget befolyásoló egyéb tényezők.

Jó szex - jó házasság?

Széles körben elterjedt nézet, hogy a jó szex a jó házasság alapja, a jó szexnek pedig a legjobb receptje a biztos kapcsolat, amely tovább mélyíti az érzelmi kötődést. Vajon tényleg így van?

Kapcsolat

  • MÁS HANGON Tanácsadó és Pszichoterápiás Központ
    1126 Budapest, Böszörményi út 34/A, 1. lh. Fsz. 1.

  • nok@mashangon.hu


© Róza Ráchel 2021. Minden jog fenntartva.